borrel

09 september 2022 16:00

Vrijdagmiddag borrel

Organisatie:
Mirjam Fondse

Locatie:
Nog niet bekend

workshop

17 november 2022

Werkbezoek Iwan Klein

Organisatie:
Mirjam Fondse

Locatie:
Iwan Klein

ontbijtserie

special

27 augustus 2022 13:00

ZZPRO Wielerclassic

Organisatie:
Mirjam Fondse

Locatie:
Molenlaan


 

Het was niet zo maar een proeverijtje, maar we ontdekten tijdens de avond dat een ingrediënt een wijn kan versterken of juist kan breken. 

Voordat we daar aan toe kwamen, kregen we wat theorie te verwerken. Welk watertje is zoeter? Dan ruiken aan het ene potje met nootmuskaat en daarna aan het andere potje (muffe) nootmuskaat. Vervolgens proeven uit het potje waarbij in het ene potje de nootmuskaat was vermengd met zout en in het andere met suiker. Beide potjes smaken toch heel anders,  vooral ook omdat de goedjes in de potjes een andere structuur kennen. 
En neem eens een slok jus d’orange voordat en nadat je een hap honing hebt genomen. 

Het echte werk

Daarna kwam het echte werk op tafel, althans dat waar de meeste van ons voor waren gekomen. 
Het voorgerecht. Slokje wijn. Lekker. Hapje van het gekookte eitje. Daarna weer een slokje. Nog steeds een lekker wijntje. Daarna een hapje van het eitje met mayonaise. Brr, dezelfde wijn smaakt een stuk minder. Daarna een hapje van het eitje met mayonaise en met peterselie. Hé, dan smaakt hetzelfde wijntje weer goed. 


Zo kregen we bij de rauwe tonijn ook een verrassende wijn-spijs combinatie. Wel een heerlijke wijn zonder iets en ook met het zeewier en sesam, maar niet meer met de wasibisaus. De saus was te filmend en dat combineerde niet goed met de wijn. 
Zo ook leuke combinaties bij de salade én bij de bij de boeuf bourguignon (voor de vegetariërs pompoenrisotto) én bij het kaneelijs met granny smiths onbewerkt (heel erg zuur) en bewerkt. Zo ontdekten wij dat het toevoegen van een ingrediënt de wijn lekkerder kon worden, maar het kon ook zijn, dat de wijn juist minder smaakte.

Niet alleen noemen van... 

We hebben daardoor geleerd dat als we in het vervolg in een slijterij of wijnhandel vragen om een fles wijn bij een bepaald gerecht, we niet alleen alle ingrediënten moeten noemen, maar ook wat we er mee gaan doen (koken, bakken, grillen etc.)
De avond werd afgetopt met lekkere kazen. Leerden we ook nog dat witte wijn bij kaas heel goed kan. 

Daarom Unico, bedankt voor de mooie, leerzamer, lekkere en gezellige avond!

Georganiseerd door Unico Wilkens, sommelier en eigenaar van de online website de Bergse Cave, speciaal voor leden van ZZPRO. 

CE004C4F 9308 46BC 826A 082658A60E34 1 201 a  Wijn en spijs avond november 2019  wijn en spitsavond ZZPRO november 2019 tafel met mensen etend  wijn en spitsavond ZZPRO november 2019 Unico en Viviane aan de afwas  wijn en spitsavond november 2019 Unico   Wijn en spijs avond november 2019 Noeky in gesprek met ...