Zakelijk speeddaten

Op 10 februari 2022
Geplaatst door Mirjam Fondse
Categorieën: Borrels, Onze specials
Gezien: 134

Speeddate, de allereerste bijeenkomst van ZZPRO was een speeddate bijeenkomst. Lange tafels waar allerlei ondernemers aanschoven, die elkaar nog helemaal niet kenden. Veel mensen zijn nog steeds lid van ZZPRO, anderen hebben andere wegen gekozen. Omdat we best wel weer wat nieuwe mensen hebben, we elkaar een tijd niet gezien hebben en omdat je bedrijf misschien wel veranderd is zonder dat de anderen dat weten. Daarom gaan we speeddaten. En omdat het bijna Valentijnsdag is, is het leuk om dat in februari te doen. 

Wat houdt zakelijk speeddaten in?

Tijdens een speeddate sessie vinden er korte gesprekken plaats. Gemiddeld duren ze 5 minuten. Het verschilt per speeddate hoeveel tijd je krijgt voordat je moet wisselen van gesprekspartner. Het gaat als een sneltreinvaart, dat is zeker! Doordat iedereen actief in gesprek is, kom je tot verrassende, inspirerende en leuke gesprekken.

Voorbereiden


Hoe zorg je er nu voor dat je jezelf tijdens een zakelijk speeddate van je beste kant laat zien? Goed voorbereiden bij een speeddate is het halve werk. Na het lezen van onze tips hoef je niet meer te vrezen voor die openingszin: “Zo, vertel eens wat over jezelf!”. Met een goede voorbereiding heb je het antwoord zo paraat. Logisch, zou je denken, dat voorbereiden. Maar dat blijkt toch niet altijd zo te zijn. Veel mensen verliezen soms de helft van hun speeddate tijd met euh, aahh en tjaa. Dus zorg ervoor dat je alles op een rijtje hebt.

Bereid een Mini-pitch voor die lekker bekt, waardoor iedereen jou onthoudt en dit kan doorvertellen in hun netwerk. Mini-pitch (ook wel de elevator story genoemd) is een verhaaltje over jezelf en jouw bedrijf. Waar bestaat de Mini-pitch uit?

 • het duurt maximaal 60 seconden (circa 100 woorden)
  het heeft een prikkelende opening
  het bevat een korte voorstelling van jezelf
  het laat duidelijk weten wat jou onderscheidt van anderen
  het laat zien waar je passie zit
  het eindigt met een vraag of nodigt de ander uit (door nieuwsgierigheid) een gesprek met jou te beginnen


Bij het maken van de mini pitch is het handig om te oefenen in de spiegel of tegen een bekende. Uiterlijke verzorging op een speeddate is natuurlijk ook relevant. Tot slot is het een goede tip om je te ontspannen voor je de pitch moeten geven. Test je mini-pitch uit bij verschillende netwerkevenementen en schaaf het verhaal voortdurend bij.

Zo heb je ook buiten deze borrel van ZZPRO wat aan je voorbereiding. Misschien denk je dat je alle ondernemers al kent? Dan is het een leuke en snelle opfrissing van je geheugen wat betreft je mede ondernemers. Introducées zijn ook van harte welkom. 

Van tevoren geef je je op. Dan weten wij hoe groot de locatie moet zijn en hoe we het programma verder gaan vormgeven.